IMAMO NOVO STRANKO – KONČNO JE ZELENA

Zgodba se je začela v Moravčah. Mineva tri leta, ko je prispevek na TV Tedniku, v oddaji RTV Slovenije, dvignil prah v Moravški dolini in širše po celi Sloveniji. Krajani okoliških vasi, smo dvignili glas in obsodili nespametno početje podjetja Termit, ki je v dolini ustvaril deponijo industrijskih odpadkov. Še isti dan smo ustanovili Ljudsko iniciativo Moravče. Zbudili smo se s spoznanjem, da živimo v državi, v kateri se ti lahko praktično čez noč zgodi Afrika. Postopoma smo spoznavali moč spreg, ki delujejo na relaciji med gospodarskimi subjekti in državo. Slednja je potrebovala leta, da je spoznala ali pa priznala svojo napako. A po učinkovitem boju smo dosegli le začasno prepoved odlaganja odpadkov in zdi se, da je stvar obstala v predalu.

Skozi svoj boj smo spoznali, da živimo v hinavski državi, ki je na okoljskem področju zaostala in ne sledi obljubam in zavezam, ki jih daje v Bruslju in na različnih okoljskih konferencah. Na enak način je vprašljiv tudi aktualni Nacionalni energetski in podnebni načrt, ki iz ust naših politikov deluje kot znanstvena fantastika.

Iz moravškega primera smo se naučili, da je potrebno naš boj dati v višjo prestavo in ga nadaljevati na nacionalni ravni. Zato danes vstopamo v državno politiko. Pri svoji odločitvi smo odločeni, da pospešimo zeleno paradigmo, ki zadnja leta v Sloveniji doživlja preporod. Danes je za Slovenijo pomemben dan. Danes pri nas praznuje demokracija.

Republika Slovenija je imela v svojem zgodnjem obdobju zeleno stranko, na katero smo bili ponosni in je odigrala pomembno vlogo v obdobju demokratizacije. Posamezniki, ki so povzročili njen zaton, so nevede povzročili gromozansko škodo, saj je odsotnost politike brez zelene paradigme povzročila vrsto okoljsko naravnost katastrofalnih razvojnih odločitev. Nagel gospodarski razvoj, ki je zajel Slovenijo v zadnjih desetletjih, je okolju zadal nepopravljive rane, ki jih bodo občutili ne le naši zanamci, pač pa tudi njihovi potomci pa še njihovi potomci itn. Desetletje ali dve smo v Sloveniji prisegali le na gospodarsko rast, ki naj bi državljanom prinesla blagostanje. Nepotrebna izguba obdelovalnih površin, deponije odpadkov, poslabšano zdravje gozdov, kupi nakopičene plastike, vse bolj ogrožena podtalnica, sevanje na vsakem koraku, smog po dolinah in kotlinah, svetlobno onesnaženje ter zasičen promet so samo nekatere negativne posledice, s katerimi se srečujemo v Sloveniji že vrsto let. Tem so se pridružili še globalni okoljski problemi, kot so segrevanje ozračja, vremenske skrajnosti, izguba biotske pestrosti, invazivne vrste, vključno z novimi boleznimi, in nenazadnje množice migrantov ki pritiskajo na naše meje. Vse to so posledice netrajnostnega ravnanja sodobnega človeštva. Res je, da na našem planetu človek nikoli ni bil varen, a še nikoli se ni postavljalo pod vprašaj preživetja celotne človeške vrste. Zlasti mladi po celem svetu se vse bolj zavedajo nevarnosti početja sodobne družbe, saj bodo morali svoja življenja posvetiti odpravljanju posledic naših napak. Od gospodarske blaginje imajo večino koristi le posamezniki. Socialni nepravičnosti prejšnjih stoletij se je v tem stoletju pridružila še okoljska nepravičnost. Ne le države v razvoju, tudi znotraj razvitih držav, med katerimi je tudi Slovenija, nekateri plačujejo več kot drugi, ki si v navideznem udobju zatiskajo oči pred posledicami svojega početja. Nesprejemljivo je, da je socialni razkorak med bogatimi in revnimi največji v zgodovini. Nemogoče je na kratko povzeti vse težave, ki jih imamo z okoljem, saj se te pojavljajo že na skoraj vsakem koraku.

Pozivamo vsa naravovarstvena gibanja, iniciative, posamezne okoljske aktiviste in osveščene ljudi dobre volje, da se nam pridružite. S svojim delovanjem ste bili vsa ta leta zgled svoji okolici in opomin gospodarskim in političnim elitam. Posmehovali so se vam, vas žalili in če ste bili preglasni, so vam tudi grozili. Dovolj je bilo tega, napočil je naš čas. Stranka Zelena dežela – ZaDa vam na stežaj odpira svoja vrata. Pridružite se nam, da združimo vse svoje sile in na prihajajočih volitvah dosežemo zavidljiv uspeh in odrešimo Slovenijo sramotne okoljske zaostalosti. Le združeni jo bomo lahko vrnili na zemljevid častnih in čistih držav.

Vsi za zeleno Slovenijo – zelena Slovenija za vse!